15. apr. 2012

Eføy

I en del av hagen min kryper det masse eføy rundt
gamle stubber, kratt og i stein gjerdet.
Jeg elsker disse nydelige lange rankene med hjerte formede
blanke , flotte grønne blader.
Har masse å ta av, og bruker det flittig i blomster oppsatser,
buketter eller pynt på bordet.

Nå da jeg ville blogge noen bilder og ord om denne planten,
måtte jeg jo google litt for å se om det var noen tips, e.l.
jeg kunne videreformidle.
Her er et par kule ideer og tips;
 
 • Eføy er svært enkel å formklippe. En kule, en spiral eller til og med en dyreform er mulig å få til. Den småbladete hageplanten Hedera h. Baltica passer godt til dette. Plasser en ferdiglaget ståltrådform over den unge planten, og fest greinene til den. Alt som vokser utenfor formen kan beskjæres. I en formell hage kan du også la eføy vokse til kubeform. Lag en ramme av noen små planker og ståltråd, og plasser en eføy i hvert hjørne. I løpet av noen få måneder har du en eviggrønn kube. 
 • En annen kreativ idé er å strekke tykke reip løst mellom påler eller til og med gavlen på huset. Du kan binde opp eføyen rundt reipene. Selv om den regelmessige beskjæringen kan bli en nokså tidkrevende jobb, er virkningen intet mindre enn magisk.
 • For at den grønne eller spraglete eføyen på veggen din skal holde seg pen og ikke bli for tykk, er regelmessig beskjæring helt nødvendig. Skjær straks bort nye greiner som vokser mot vinduskarmer eller malt treverk. Slyngtrådene etterlater seg stygge merker når de fjernes.
 • Det er en myte om at eføy ødelegger sammenføyningene i muren din. Dette var nok tilfelle den gang mørtelen inneholdt kalk. Dette er som regel ikke noe problem i hus som er bygd etter 1920. Hvis du er i tvil om kvaliteten på mørtelen, kan du prøve å skrape i sammenføyningene med en liten kniv. Dersom den etterlater seg dype merker, er det best å bruke en annen slyngplante, eller for å være mer presis, en espalierplante. Hvis sammenføyningen er robust, kan eføy faktisk ha en isolerende effekt. Regnvann støtes bort av bladene, og når ikke inn til veggen. 
 Det er  bare de tre øverste eføy bildene somer fra min hage.
Resten er et utvalg fra nettet.
 

5 kommentarer:

 1. Takk for flott informasjon om eføy. Jeg vet av erfaring at eføy kan fort skade treverk for de røttene deres setter seg fast som bare det på kledningen til huset. Men det er en flott hageplante som burde brukes mye mer.

  SvarSlett
 2. Jeg elsker eføy! Når jeg giftet meg så var grener av eføy hovedpynten på bordene. I høst plantet jeg ut et par eføyer som jeg hadde hatt i potte gjennom sommeren. Og det ser ut som de klarer seg fint! Det er helt vanlige "inne" eføyer fra Plantasjen. Jeg gleder meg til å se de dekke bunden under en syrin og en sibirlønn som jeg har plantet.

  SvarSlett
 3. Eg elskar eføy :) du har fått ein blog award av meg! :)

  SvarSlett
 4. Eføy er fint!
  Men opplevde ein gong i eit gamalt hus at eføyen kom inn igjenom lister og vindukarm.

  søndagsklem

  SvarSlett
 5. Så flott innlegg om eføy!...mange gode ideer og flotte bilder:)
  Takk for inspirasjon...slikt setter jo tankene igang...:)

  SvarSlett